Anderen
Een veel gehoorde en ook wel terechte kritiek op de WTP is dat deze onvoldoende waarborgen biedt om in tijden van hoge inflatie de koopkracht van gepensioneerden te borgen.
BPP
Laten we voorop stellen dat ieder pensioensysteem dat kapitaal gedekt is het meest kwetsbaar is bij een langdurige en hoge inflatie. Dit effect wordt nog versterkt als tegelijkertijd door een beleid van centrale banken de rente op een laag niveau wordt gehouden.
Een heel belangrijke factor waarom in internationale vergelijkingen het Nederlandse pensioensysteem hoog scoort is dat wij een relatief hoog basis pensioen hebben (dat omslag gefinancierd is) naast een gedegen kapitaal gedekt systeem. Daarmee is de gevoeligheid voor de financiering van het totaal ook bij hoge inflatie minder.
Er worden uiteenlopende suggesties gedaan om het instrumentarium dat pensioenfondsen kunnen hanteren om hier iets aan te doen te verbeteren. Maar al die oplossingen kennen hun beperkingen en kennen bovendien het nadeel dat bepaalde vormen van overdracht tussen generaties daarvoor noodzakelijk zijn, een punt dat juist mede de aanleiding is geweest om dit ten opzichte van de FTK situatie te veranderen.
De nieuwe regeling (WTP) scoort op koopkracht naar verwachting beter dan de huidige uitkeringsregeling. Dus om die reden juichen we de WTP toe. Maar dat wil niet zeggen dat de WTP perfect is op dit punt; wij zien nog wel ruimte voor toekomstige verbeteringen. Dat vraagt echter wel om gedegen onderzoek, omdat ieder knopje waar je aan draait weer andere (onbedoelde) effecten met zich mee kunnen brengen. Per saldo is het dus verstandig om nu de stap naar WTP te maken en daarna te onderzoeken of, en zo ja: hoe, verdere verbeteringen kunnen worden doorgevoerd.
Terug naar het overzicht