Eind augustus is duidelijk geworden dat de inflatie nog verder is opgelopen en een recordniveau van 13,5% heeft bereikt over de periode augustus 2021 - augustus 2022.
Tegelijkertijd kwam het bericht dat binnen het Kabinet overeenstemming is bereikt over de koopkrachtmaatregelen die wij straks in de miljoenennota zullen aantreffen. Meer dan de mededeling dat er een krachtig pakket zal zijn om de koopkracht op peil te houden kon er niet af. Wij moesten aldus het duo Rutte en Kaag afwachten tot 20 september.
Over eventuele maatregelen voor dit jaar, immers juist ook nu is de situatie voor velen meer dan zorgelijk, werd nog minder gezegd, omdat maatregelen nu moeilijk uitvoerbaar zouden zijn.
Nog maar enkel uren later is er in de Haagse traditie van alles uitgelekt. Samenvattend zou het koopkrachtpakket meer dan 15 miljard Euro bedragen. De inkomstenbelasting zou worden verlaagd en het minimumloon en de AOW zullen sneller verhogen. De zorg- en huurtoeslag gaan eveneens omhoog.
Om de maatregelen voor de lange termijn te betalen, legt het kabinet de rekening onder meer bij het bedrijfsleven. Specifieke maatregelen zouden onder meer zijn verhoging van de mijnbouwheffing om daarmee energiebedrijven die flink verdienen aan de hoge prijzen zwaarder te belasten.
Ook vermogenden worden zwaarder aangeslagen. Dat zou gaan via een hoger belastingtarief in box 3, waar het geld van spaarders en beleggers zit. Dat is nu nog 31 procent, maar gaat in stappen omhoog naar 34.
Al met al is onze eerste voorzichtige conclusie dat er voor 2023 voor de laagste en lagere middeninkomens een passend pakket is gevonden. Of het voldoende is tegen de achtergrond van de inflatie, moet straks uit de koopkrachtplaatjes blijken.
Zorgen maken wij ons in dit kader over de groep gepensioneerden zeker wanneer de indexatiemogelijkheden van de pensioenfondsen beperkt zouden zijn. Wij zullen de komende dagen het nodige rekenwerk verrichten en met een meer gedetailleerde reactie komen. Zie ook het persbericht van de gezamenlijke ouderenorganisaties.